Көші-қон мәселелері бойынша сұрақ-жауаптар

Сұрақ: Қазақстан азаматына Ресей Федерациясына уақытша бару үшін қандай құжаттар қажет?

Жауап: Қазақстан Республикасының уақытша келу үшін Қазақстан Республикасының қолданыстағы заңнамасына сәйкес ішкі істер органдарының рұқсаты талап етілмейді. Қазақстан Республикасы мен Ресей Федерациясы азаматтарының Қазақстан-Ресей мемлекеттік шекарасы арқылы өзара визасыз сапарлары режимін уақытша қолдану аясында «Қазақстан Республикасы азаматтары мен Ресей Федерациясының өзара визасыз сапарлары туралы» 23 мамыр 2005жылғы N 494 қаулыға сай ҚР және Ресей азаматтарының жеке төлқұжаты мен балаларының (Қазақстан Республикасының азаматтары 16 жасқа, Ресей Федерациясының азаматтары 14 жасқа толмаған болса) туу туралы куәліктері арқылы сапар жасауға болады. 

Сұрақ: Егер шетелдік азамат 5 күнтізбелік күн ішінде тіркеле алмаған жағдайда қандай әрекеттер жасауы тиіс?

Жауап: Қазақстан Республикасының Әкімшілік құқық бұзушылық туралы кодексінің 394-бабының 1-тармағына сәйкес шетел азаматының тіркеудің белгіленген тәртібін сақтамағаны үшін Қазақстан Республикасында болу ережелерін бұзуы 10-20 айлық есептік көрсеткіште айыппұл төлейді немесе ескерту жасалады.

 

Сұрақ: Мен Ресей Федерациясының азаматы болып табыламын. Қазақстан Республикасына әуекөлігі арқылы келдім. Әуежайда болған кезде көші-қон карточкасына тіркелу мүмкін бе? 

Қазақстан Республикасының қолданыстағы заңнамасында шетелдіктерді 90 күнге дейін ішкі істер органдарында есепке алмай Қазақстан Республикасының мемлекеттік шекарасы арқылы өткізу 12 пунктте тіркеу жүзеге асырылады. Қазақстан Республикасының мемлекеттік шекарасы Қазақстан Республикасының шетел азаматтарына (халықаралық әуежайлар) және Қазақстан Республикасының шетелдік мекемелеріне тек экономикалық дамыған және саяси тұрғыдан тұрақты 47 елдің азаматтарына ғана кіруге, болуына және кетуіне бақылау жасаудың бірыңғай автоматтандырылған жүйесімен жабдықталған (Ішкі істер министрлігінің 2009 жылғы 22 желтоқсандағы №488 «Қазақстан Республикасының визаларын беру ережесі» бұйрығы, № 2 қосымша)

1. Австралия

2. Австрия Республикасы

3. Люксембург Ұлы Герцогтігі

4. Венгрия Республикасы

5. Греция Республикасы

6. Израиль мемлекеті

7. Катар Мемлекеті

8. Ирландия Республикасы

9. Италия Республикасы

10. Дания Корольдігі

11. Сауд Арабиясы Корольдігі

12. Испания Корольдігі

13. Исландия Республикасы

14. Канада

15. Лихтенштейн княздығы

16. Монако княздығы

17. Нидерланд Корольдігі

18. Норвегия Корольдігі

19. Швеция Корольдігі

20. Бельгия Корольдігі

21. Литва Республикасы

22. Латвия Республикасы

23. Жаңа Зеландия

24. Біріккен Араб Әмірліктері

25. Португалия Республикасы

26. Сингапур Республикасы

27. Польша Республикасы

28. Хорватия Республикасы

29. Корея Республикасы

30. Болгария Республикасы

31. Кипр Республикасы

32. Мальта Республикасы

33. Словения Республикасы

34. Румыния

35. Америка Құрама Штаттары

36. Ұлыбритания және Солтүстік Ирландия Біріккен Корольдігі

37. Словакия Республикасы

38. Оман Сұлтанаты

39. Финляндия Республикасы

40. Француз Республикасы

41. Германия Федеративтік Республикасы

42. Малайзия федерациясы

43. Бразилия Федеративтік Республикасы

44. Чехия

45. Швейцария Конфедерациясы

46. ​​Эстония Республикасы

47. Жапония

Бұл рәсім Біртұтас экономикалық кеңістікке мүше мемлекеттердің шетелдік азаматтардың келуінің және болуының оңайлатылған тәртібімен Келісімді бекітуге арналған түпкілікті мемлекеттік рәсімдерге дейін жүзеге асырылатын болады. Сондықтан, шекарадан өткен күннен бастап 5 күнтізбелік күн ішінде ішкі істер органдарына тіркелу қажет.

Сұрақ: Шымкент қаласына іскерлік визамен келіп, көші-қон полициясында тіркелдім. Қазақстан Республикасының бірқатар қалаларына баруым керек. Әрбір қабылдаушы қалада тіркелу керек пе?

Жауап: Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2000 жылғы 28 қаңтардағы № 136 қаулысына сай «Қазақстан Республикасындағы шетел азаматтарының болуын құқықтық реттеудің жеке мәселелері» Қазақстан Республикасында уақытша келген шетел азаматтары мемлекеттік шекарадан өткен күннен бастап күнтізбелік бес күн ішінде тіркеуге міндетті тұрақты немесе уақытша тұрғылықты жері бойынша. Шетел азаматтарын тіркеу шетелдік азаматтың ұлттық төлқұжатының және визасының қолданылу мерзімінен аспайтын мерзімде, жеке басын куәландыратын құжаттармен ресімделеді. Қазақстан Республикасына визасыз кіріп-шығу туралы халықаралық шарттар жасаған елдерден келген Қазақстан Республикасының азаматтары отыз күн ішінде ішкі істер органдарында, сондай-ақ Кеден одағы елдерінің азаматтарына тоқсан күн ішінде тіркеледі және болашақта осындай шарттармен ұзартылуы мүмкін. Тіркеу бір рет, көші-қон карточкасына белгі қою арқылы жүзеге асырылады, ол, қажет болған жағдайда, уәкілетті органдардың қызметкерлеріне елдегі уақытша тұру режиміне сәйкестігі үшін қарау үшін беріледі.

Сұрақ: Қазақстан Республикасының аумағына келген және жұмыс істегісі келетін шетелдік азаматтарды тіркеу тәртібі қандай?

Жауап: Қазақстан Республикасының аумағында жұмыс істейтін шетелдіктер үшін заңнамада белгіленген тәртіппен шетелдік жұмыс күшін тартуға рұқсат беру қажет. Бұл мәселе Еңбек және халықты әлеуметтік қорғау министрлігінің құзыретіне жатады. Сонымен қатар, Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2000 жылғы 28 қаңтардағы № 136 «Қазақстан Республикасындағы шетелдік азаматтардың болуын құқықтық реттеудің жеке мәселелері» қаулысына сәйкес, Қазақстан Республикасында уақытша болатын шетелдік азаматтар мемлекеттік шекарадан өткен күннен бастап күнтізбелік бес күн ішінде тіркеуге міндетті тұрақты немесе уақытша тұрғылықты жері бойынша.  Шетел азаматтарын тіркеу шетелдік азаматтың ұлттық төлқұжатының және визасының қолданылу мерзімінен аспайтын мерзімде, жеке басын куәландыратын құжаттармен ресімделеді. Заңда белгіленген тәртіппен шетелдік жұмыс күшін тартуға рұқсаты бар шетелдіктердің ел аумағында болу фактісін тіркеу осы рұқсаттың қолданылу мерзіміне ресімделеді.

Сұрақ: Қазақстан Республикасының аумағынан тыс жерде тұрақты тұруға рұқсат беру кезінде Қазақстан Республикасының заңнамасында қандай құжаттар тізімі көзделген?

Жауап: Қазақстан Республикасында тұратын және Қазақстан Республикасынан тыс жерде тұрақты тұруды қалайтын адамдар Қазақстан Республикасының ішкі істер органдарында тиісті рұқсаттарын алуы тиіс. Осы мақсатта Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2001 жылғы 26 шілдедегі №1010 «Қазақстан Республикасынан тысқары жерлердегі Қазақстан Республикасының азаматтарына кету ережесі туралы» қаулысында көзделген міндетті құжаттар тізбесін тұрғылықты жері бойынша көші-қон полициясына жіберу қажет:

1) өтініш-анкета;

2) Қазақстан Республикасы азаматының жеке куәлігі мен паспорты;

3) Қазақстан Республикасында тұрып жатқан адамдардың кетуге алименті бойынша қарсылық білдірмейтіні туралы нотариалды куәландырылған өтініш (ата-аналар мен бұрынғы ерлі-зайыптылар, ортақ некеден шыққан кәмелетке толмаған балалар болған жағдайда және т.б.), олардан Қазақстан Республикасының қолданыстағы заңнамасы, атап айтқанда, «Неке және отбасы туралы» Заң ата-аналар мен олардың балалары арасындағы міндетті қатынастарды көздейді.

4) әскери есептен шығару туралы куәлік;

5) 10 жастан 18 жасқа дейінгі балаларды ата-анасымен бірге шет елге баруы туралы нотариалды куәландырылған келісім;

6) 18 жасқа толмаған Қазақстан Республикасының азаматтарының тұрақты тұруына ата-анасының (қорғаншысының, қамқоршысының) бірімен бірге Қазақстан Республикасының аумағында тұратын басқа ата-анасының нотариалды куәландырылған келісімі болып табылады. Ата-анасының біреуінің келісімі болмаған жағдайда кәмелетке толмаған баланың кетуі сотпен шешілуі мүмкін.

ҚР Үкіметі жоғарыда аталған қаулымен ұсынылған барлық құжаттарды берген күннен бастап Қазақстан Республикасынан тыс жерге тұрақты тұруға шығу туралы өтінішті қарау мерзімі бір айдан аспауға тиіс.